Pentagrama - simbolistica si semnificatie

Pentagrama - simbolistica si semnificatie
Pentagrama este simbolul construit dintr-o stea încadrată într-un cerc. Întotdeauna cu 5 colțuri, fiecare are propria semnificație.
Colțul îndreptat în sus al stelei reprezintă spiritul. Celelalte patru colțuri reprezintă cele patru elemente: pământul, aerul, focul și apa. Toate aceste cinci elemente sunt indispensabile vieții și fac parte din oricare din noi.
Suport lumanari Pentagrama cu Iedera
Suport lumânări Pentagramă cu iederă
Suport lumânări Pentagramă cu iederă Suporturi lumânări
În adâncurile pădurii fermecate, ascunse sub frunze de iederă și petice de...
17600 RON
Suport lumanari cazan Pentagrama cu iedera 11cm
Suport lumanari cazan Pentagrama cu iedera 11cm Suporturi lumânări
Suport lumanari cazan Pentagrama cu iedera , construit cu mare atentie la...
10800 RON

Prin purtarea unei pentagrame sub forma unei bijuterii, fie pandantiv, fie cercei sau brățară, sau prin plasarea unei decorațiuni în forma unei pentagrame în casă faci o declarație a faptului că ești conectat cu elementele și respecți mama natură. Este de asemenea, după cum vei vedea mai jos, un talisman pentru protecție și putere.


Numărul cinci a fost dintotdeauna privit ca mistic și magic, dar în același timp în esență uman. Avem câte cinci degete la fiecare mână sau picior. Avem cinci simțuri. Sunt cinci perioade sau inițieri în viața noastră.  Rănile lui Iisus pe cruce au fost cinci. Sunt cinci stâlpi ai credinței musulmane și cinci perioade zilnice de rugăciune. Cinci erau de asemenea și virtuțile cavalerului medieval- generozitatea, curtoazia, castitatea, onoarea și credința.
Numărul cinci este asociat cu planeta Marte. Semnifică severitate, conflict și armonie obținută în urma conflictului.

Numărul cinci este prim.
Cea mai simplă stea- pentagrama- are nevoie de cinci linii pentru a fi desenată.
În virtutea expresiei fiecare om este o stea, putem suprapune corpul uman pe o pentagramă, cu capul și cele patru membre în fiecare colț al acesteia, iar aparatul reproducător exact în centru. Acesta este omul în microcosmos, simbolizând locul nostru în Univers.

Pentagrama are reputația de a oferi o puternică protecție împotriva răului, un simbol al conflictului ce apără purtătorul și casa acestuia. Pentagrama are cinci străjeri ascuțiți și un pântec protector -un pentagon, în centru.

Tocator sticla Pentagrama 31 cm
Tocator sticla Pentagrama 31 cm Ustensile de bucatarie
Transforma-ti gatitul intr-un ritual magic cu acest tocator deosebit....
15000 RON
Agendă / Jurnal cu coperți în relief Cartea vrajilor
Agendă / Jurnal cu coperți în relief Cartea vrajilor Agende, jurnale
O agendă - jurnal specială, cu coperți cartonate, desen și litere în...
6500 RON

 În desenarea unei pentagrame, sunt atribuite cele cinci elemente colțurilor acesteia. Colțul de sus este spiritul, cele două colțuri de la bază sunt elementele fixe - pământul și focul iar cele două mediane sunt elementele eterice, curgătoare - apa și aerul. 
Pentagrama cu un colț în sus semnifică supremația spiritului asupra materiei și este un simbol al corectitudinii, al dreptății. Atunci când două colțuri sunt în sus, accentul este pus pe natura carnală a omului.

Pentagrama poate fi văzută și ca simbol al călătoriei spirituale a omului. Scânteia vieții dăruită de Dumnezeu, sursa divină a vieții coboară în cea mai simplă formă embrionică (pământul), ridicându-se apoi spre creșterea, curgerea naturală a vieții (apa - aerul) apoi coborând din nou spre purificarea focului înainte de a urca iar ca și scânteie divină pentru a se întoarce către sursă (spiritul). 

O pentagramă poate fi deschisă, fără cercul protector, sau închisă, incadrată într-un cerc.

Pentagrama deschisă este forma activă a pentagramei, simbolizând o exteriorizare a sinelui, pregătit pentru conflict, conștient, activ. Pentagrama dechisă reprezintă o abordare activă, expansivă.

Pandantiv dragon în pentagramă Pentadraca
Pandantiv dragon în pentagramă Pentadraca Bijuterii - pandantive, coliere
Dragonul se unește cu steaua pentru a crea o magie puternică. ”Fă ce...
11200 RON
Cercei argint Pentagrama
Cercei argint Pentagrama Bijuterii - cercei
Cercei argint Pentagrama, o pereche de cerceluși superbi, delicați,...
2500 RON

La pentagrama închisă, cercul din jurul pentagramei cuprinde și protejează. Cercul simbolizează eternitatea și infinitatea precum și ciclurile naturii și vieții. Cercul ce atinge toate cele cinci colțuri indică faptul că spiritul, pământul, aerul, focul și apa sunt toate interconectate.
Pentagrama cu cerc este forma pasivă ce implică natura spirituală a cercului magic, dar și natura secretă a simbolului.

Pandantiv argint Pentagrama simpla 4.5 cm
Pandantiv argint Pentagrama simpla 4.5 cm Bijuterii - pandantive, coliere
Pandantiv argint Pentagrama simpla Prin purtarea unei pentagram e...
12800 RON

Până în Evul mediu târziu, cele cinci colțuri ale pentagramei reprezentau cele cinci răni suferite de Iisus pe cruce. Pentagrama era un simbol al Salvatorului omenirii. Apoi biserica a ales crucea drept un simbol mai semnificativ al Creștinătății, iar folosirea pentagramei în acest scop a încetat.

Taguri: